29.09.2020
Vinduesproducent stiller skarpt på digitalisering:
Sådan sikrer vi den højtuddannede arbejdskraft
Mange virksomheder i kommunerne uden for de store byer har svært ved at tiltrække og fastholde højtuddannet arbejdskraft. Men det er ikke tilfældet hos vinduesproducenten Outline i Farsø. Her har man gennem flere år via målrettede initiativer lykkedes med at ansætte og opkvalificere dygtige profiler, som blandt andet betyder, at virksomheden både nu og fremadrettet går forrest inden for digitalisering i hele vinduesbranchen. En af dem er Rasmus Christensen, der startede i et traineeforløb i virksomheden.
Flere danske virksomheder har svært ved at skaffe højtuddannet arbejdskraft til ledige stillinger, og det mærker man især i Vesthimmerlands Kommune. Derfor fik kommunen i slutningen af 2019 tre millioner kroner af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til et projekt, der skal bidrage til at tiltrække og fastholde højtkvalificeret arbejdskraft ved at matche lokale virksomheder med dimittender.
En af de virksomheder, der ligger i Vesthimmerlands Kommune, er vinduesproducenten Outline Vinduer i Farsø. Her har man tidligere mærket netop den udfordring, mange virksomheder lige nu står overfor i kommunen. Men gennem de seneste år er vinduesproducenten faktisk lykkedes rigtig godt med at tiltrække og fastholde de kompetencer, der er nødvendige for, at virksomheden kan udvikle sig i især den ønskede digitale retning:
- For fem til ti år siden oplevede vi også udfordringerne med at tiltrække den nødvendige arbejdskraft, hvilket ikke alene kan have betydning for virksomhedens udvikling, men også området som helhed, hvis mange virksomheder er i samme båd. Derfor har vi siden da løbende skærpet indsatsen på området, og det er vi i dag nået rigtig langt med, fortæller direktør i Outline Vinduer, Jens Sørensen, og fortsætter:
- Både i forhold til at tiltrække arbejdskraften eksternt og talentudvikle internt, og vi får faktisk besat alle de stillinger, vi slår op. Det har blandt andet betydet, at vi er kommet rigtig langt inden for især digitalisering, som har været et af vores helt store fokusområder de seneste år, og hvor vi har sat som mål at sætte trend i vinduesbranchen og gå forrest i udviklingen.
Noget af det, Outline især er lykkedes med, er forskellige traineeforløb, som tilbydes til dimittender. Det giver nemlig nogle gode læringsmuligheder for nyuddannede, mens Outline får mulighed for at vise, hvad en vinduesvirksomhed kan tilbyde af arbejdsopgaver til akademikere.
- Der er ofte mange arbejdsløse dimittender i de større byer, og dem har vi især valgt at fokusere på i jagten efter kvalificeret arbejdskraft. Derfor har vi blandt andet rettet blikket mod Aalborg, hvilket virkelig har vist sig at givet pote, forklarer Jens Sørensen, der samtidig opfordrer andre virksomheder til at gøre det samme.
Nyuddannede profiler udfordrer hverdagen
En af de personer, som efter endt uddannelse takkede ja til et traineeforløb hos Outline, er 32-årige Rasmus Christensen fra Aalborg, der er uddannet civilingeniør. Han begyndte hos vinduesproducenten for fem år siden, hvor han blev ansat i et traineeforløb som direktionsassistent, og siden da har han blandt andet været proces- og projektkoordinator, senere teamkoordinator i afdelingen Logistik og Planlægning og nu planlægningsleder, og i de forskellige stillinger har han haft rig mulighed for at udvikle sig fagligt i Outline – og ikke mindst omvendt.
- Rasmus er et rigtig godt eksempel på, hvordan vi er lykkedes med at rekruttere gennem vores traineeforløb og efterfølgende talentudvikle internt. Og i dag er han faktisk netop blevet forfremmet til planlægningsleder, forklarer Jens Sørensen.
Igennem årene har Rasmus haft forskellige arbejdsområder hos Outline, men han har især stået for planlægning og lean i virksomheden, som blandt andet indebærer digitalisering af arbejdsprocesser samt optimering af de arbejdsprocesser, der i forvejen er digitale.
- Line har været hos os siden marts 2019 og kender således allerede nu vores systemer rigtig godt. Hun er ligesom Rasmus et godt eksempel på, hvordan traineeforløbene i høj grad hjælper os med at tiltrække den nødvendige arbejdskraft. Og lige nu er vi faktisk i fuld gang med at finde vores næste management trainee, hvor vi ligesom tidligere søger en nyuddannet fra universitet. Hun eller han kommer blandt andet til at beskæftige sig med diverse projekter inden for produktudvikling og optimering, slutter Jens Sørensen.
Foruden det skræddersyede traineeforløb har Outline også styrket indsatsen på andre områder for at sikre sig den kvalificerede arbejdskraft og efterfølgende fastholde den. I markedsføringsindsatsen er der blandt andet et målrettet fokus på at vise, hvad Outline kan tilbyde som arbejdsplads, og hvilke udviklingsprogrammer man bliver en del af under sin oplæring.
- Jeg beskæftiger mig i høj grad med digitaliseringen af virksomheden, og hvordan digitale arbejdsprocesser kan optimeres, så de fremadrettet gøres både hurtigere, bedre og med færre fejl. Og det er generelt også formålet med virksomhedens traineestillinger, hvor nyuddannede akademikere i høj grad bliver involveret i nye projekter og kan være med til at udfordre status quo, forklarer Rasmus Christensen og fortsætter:
- Vi er således blevet taget imod med åbne arme og har fra start haft meget frie rammer i en åben kultur, hvor vi har fået lov til at komme med alle vores indspark og idéer. Dét, tror jeg, har bidraget til, at Outline dels formår at fastholde medarbejderne og dels er kommet rigtig langt på digitaliseringsområdet.
Også Outlines seneste trainee, Line Grønbæk på 27 år, er netop overgået til en ny stilling i virksomheden. Hun har en kandidat i it-ledelse og skal fremadrettet være digitaliseringsprojektkoordinator, hvor hun blandt andet skal beskæftige sig med udviklingen af det digitale bestillingskoncept Outline 24/7: