< Tilbage til Nyheder

Sådan gør du vinduerne klar til vinteren

29.10.2015 

4 gode råd til vedligehold

Vinduernes tilstand kan sige meget om både din hang til vedligehold, husets indeklima og ikke mindst størrelsen på din varmeregning. Efteråret er en oplagt tid til at tjekke vinduerne for slidtage, så de står vinterklar til kulde, blæst og nedbør. Outline Vinduer giver her 4 gode råd til, hvad du især skal være opmærksom på.

Det danske vejr er en barsk omgang for din bolig, der både skal stå imod hedebølger, skybrud og hård frost. Selv om efteråret allerede er godt i gang, er der flere vedligeholdelsesopgaver, man sagtens kan nå at ordne, inden vinteren for alvor bider sig fast. Det er nemlig vigtigt at passe godt på sine vinduer og undgå, at de forfalder og dermed påvirker indeklimaet og varmeregningen negativt.
Her kommer en tjekliste fra Outline Vinduer, som kan være god at have i baghånden, inden du trækker i arbejdstøjet for at gøre boligen klar til vinteren:

1. Undgå varmespild med tætte vinduer
Dårligt isolerende vinduer kan aflæses på varmeregningen. Tjek derfor, om vinduerne er tætte. Det kan du gøre ved at undersøge, om vinduerne kan lukkes helt, og at de indvendige, bløde tætningslister sidder korrekt. Er de beskadiget eller mørnet, bør de udskiftes. Smør alle bevægelige led/hængsler med syrefri olie. (Smør aldrig glide- og bremsebeslag, hvis du fortsat ønsker at kunne fastholde vinduet/døren i en bestemt position). Stram evt. låseblik, så rammen klemmer mere til.

2. Undgå råd med nye lister
Glaslister af træ udtørres af solens stråler, så tjek især listerne på sydsiden af huset. Hvis udtørring har ført til revner, bør listerne udskiftes med nye, for ellers kan der meget let trænge fugt længere ind i vinduesrammen, hvilket giver god grobund for råd. De nye lister kan være af kernetræ, men du kan også vælge plast- eller aluminiumslister, som ikke kræver nævneværdig vedligehold på sigt.

3. Tjek bundramme og bundstykker
Vinduernes bundrammer og karmenes bundstykker kan vise tegn på råd eller andre skader, som er forårsaget af manglende beskyttelse. Hvis dele af træet er råddent, bør det fjernes og erstattes med et friskt stykke træ, som limes på. Husk at bruge vandfast lim, evt. polyuretan, som fås i de fleste byggemarkeder.

4. Skift slidte fuger og ødelagte dæklister
Se kritisk på fugerne mellem vindue og facade. Hvis fugerne er utætte eller ikke klæber tæt til vinduet/facaden, skal de skæres ud, hvorefter man fuger efter med en fugepistol. Hvis dæklisterne er beskadigede af råd eller revner, bør de også udskiftes. Derudover er det en rigtig god ide også lige at tjekke, om solbænkens underside slutter tæt til facaden. Måske trænger den til en ny fuge.

Outline Daylight Renovering1
Loading...