Spar på varmeregningen med energibesparende vinduer
Med de stigende energipriser vi oplever i disse år, kan det være svært at få et overblik over, hvordan du bedst kan spare på energiforbruget og dermed også energiregningen. Men et af de steder du med fordel kan optimere på varmeforbruget er ved at kigge på efterisolering af din bolig - herunder dine vinduer. For hvis du ønsker at reducere din varmeregning kan du med fordel, skifte ældre vinduer ud med nye. Ved at investere i energirigtige vinduer sørger du nemlig for, at dit hjem holder på varmen året rundt, og du undgår at 'fyre for fuglene'.
Du kan prøve at taste dine data ind i Energiberegneren her, og få en indikation af hvor meget du kan spare på varmeregningen ved at skifte til nye vinduer.
Se også vores nemme tips til at spare på energien herunder.
Hvad er et energivindue?
Et moderne energivindue er konstrueret til at udnytte solens stråler og holde på varmen. Det sikrer med andre ord optimal isolering og sparer energi – uanset om du skal renovere eller bygge nyt.
Hos Outline består et energivindue enten af to eller tre lag glas. Den usynlige ædelgas argon øger isoleringen mellem hvert lag, så varmen indenfor har sværere ved at trænge igennem fra det inderste lag glas til det yderste. Uanset om vinduet har to eller tre lag glas, vil det inderste lag altid være såkaldt energiglas, der holder langt bedre på varmen end almindeligt termoglas.
Faktisk har alle A-mærkede vinduer fra Outline en positiv energibalance (e-ref) og lukker derfor mere varme ind end ud.
Hold på varmen med energiruder
En god tommelfingerregel er, at 30% af varmetabet i ethvert rum skyldes husets vinduer. Der er derfor potentielt rigtig mange penge at spare på varmeregningen, hvis du sikrer, at dine vinduer holder på varmen. Du kan prøve at taste dine data i Outlines Energiberegneren her, og se hvilken besparelse du kan opnå ved at skrifte til nye vinduer.
Den såkaldte u-værdi angiver vinduets isoleringsevne – jo lavere værdi, jo bedre holder vinduet på varmen. Gamle vinduer vil som regel have en høj u-værdi. Det betyder, at den indvendige vinduesflade på kølige dage kan blive så kold, at kulden stråler ud i rummet. Det sker ikke med moderne energivinduer. De er så godt isolerede, at du uden videre kan rykke møblerne helt hen til vinduet og udnytte dine kvadratmeter fuldt ud.
Alle vores to- og trelags vinduer produceret med energiglas, som har en højere isoleringsevne end en almindelig termorude. Vi har belagt rudernes inderste glaslag med en tynd, usynlig metalfilm, der sørger for, at solens stråler nemt kan trænge ind, uden at varmen siver ud. Det gør det muligt for dig at drage nytte af solens varme stråler i løbet af dagen.
Gode råd til at spare på varmen
- Hold inde temperaturen på omkring 20 grader, og skru ned i sommerhalvåret, når behovet for opvarmning er mindre. Skruer du 1 grad ned, sparer du som en tommelfingerregel ca. 5 procent i varmeudgifter om året.
- Sørg for at indstille termostaten ens på alle dine radiatorer. Så udnytter du varmen bedst muligt.
- Overvej om du kan skrue ekstra ned for varmen fx i bryggers, hvor du ikke opholder dig i længere tid - gør du det, skal du selvfølgelig sørge for at holde døren lukket ud til dette rum, så kølig luft ikke trænger ind i opholdsrum.
- Undgå at brug for meget varmt vand. Lange varme bad kræver meget energi. Se om du kan forkorte tiden under bruseren.
- Luft ud ofte, men kortvarigt. Du bør ikke lade vinduer eller døre stå åbne i lang tid, når det er koldt udenfor, for så får du kølet lofter, vægge og gulve ned, og det kræver meget energi at varme op igen. Luft i stedet ud flere gange om dagen med gennemtræk i kort tid. Helst 5-10 minutter 2-3 gange dagligt.
- Skal dine vinduer udskiftes eller kan du måske bare nøjes med at skifte tætningslisterne på dine vinduer? Det kan du også overveje, for derved at holde bedre på varmen.
ENERGISPROSSER MED GOD SAMVITTIGHED
Uanset om energivinduet er udstyret med to eller tre lag glas, vil det inderste lag altid være energiglas. Det isolerer langt bedre end almindeligt termoglas og gør den indvendige side af et energivindue varmere.
Energiglasset er konstrueret på samme måde som termoglas, men udstyret med en tynd og gennemsigtig belægning af metal, der lader varmen fra solen passere ind gennem ruden. Uden at lukke den ud igen. Metalbelægningen reflekterer varmen indefra, så energiglasset isolerer effektivt.
En gammeldags termorude lader også varmen fra solen trænge ind, men kan ikke holde på den og derfor heller ikke udnytte solvarmen på samme måde som energiruden. Vinduer med sprosser har ry for at være mindre energivenlige end vinduer uden sprosser, da de ofte består af mange små ruder. Sådan er det ikke hos Outline. Vi har skiftet de små ruder ud med en enkelt stor energirude og monteret sprosserne på glasset både udvendig og indvendig med en afstandsprofil imellem sig. Det er det, vi kalder energisprosser.
Energisprosser bryder ikke ruden og isolerer derfor markant bedre end gennemgående sprosser. Det giver dig et energirigtigt vindue, der reducerer kondens væsentligt og giver et sundere indeklima, samtidig med at det holder på varmen. Med vores energisprosser kan du derfor bevare det klassiske, hyggelige udtryk og holde energiforbruget nede.
Varm kant, varmt hjem
Varmetabet afhænger ikke kun af rudetype, men også af vinduets størrelse og karmens materiale. Derfor har vi skiftet den traditionelle metalramme mellem termoruderne ud med en isolerende, plastbelagt ramme i rustfrit stål. Ved at give vores energivinduer en ’varm kant’ i hele ruden sikrer vi en bedre isolering samtidig med, at kuldebroer, træk og kondensproblemer minimeres i vinterhalvåret.
Daylight vinduer
Energivinduer i træ/alu med en markedsførende isoleringsevne og en smal, stilren ramme og profil.
Beregn din ENERGIBESPARELSE
Beregn hvor meget du kan spare ved at skifte til energivinduer.
Få et sundt indeklima
Fokus på indeklimaet, der er vigtigt for
komfort og helbredet.
To og tre-lags ruder
Hos Outline kan du få to- og tre-lags vinduer i både træ og træ/alu. Med tre lag får du vinduer i energiklasse A og en bedre isoleringsevne, der bidrager til en lavere varmeregning. Derudover er tre-lags energivinduer bedre for indeklimaet, da de minimerer kuldebroer, træk og kondensproblemer. Hvis du ønsker en billigere løsning til træ- eller sommerhuset, anbefaler vi at kigge på vores vinduer med to lag i energiklasse B.
I vores Daylight-vinduesserie er det muligt at købe to-lags energivinduer med energimærke A, da de opfylder de skærpede krav i bygningsreglementet (BR18) og må derfor også benyttes til helårshuse.
Energimærkning af vinduer
Ifølge Energistyrelsens energimærkningsordning skal alle vinduer energimærkes på en skala fra A til F, hvor A er den bedste energiklasse.
Et godt udgangspunkt er, at vinduer med to-lags ruder er energiklasse B, mens tre-lags vinduer er energimærket A. Hos Outline kan du dog købe vores Daylight-vinduer med to lag til helårsboligen, da de er energiklasse A mærket og opfylder de skærpede krav i bygningsreglementet (BR18).
Vinduestyper
Når du vælger nye vinduer og døre fra Outline, skræddersyer vi dine vinduer og døre efter dine ønsker og behov. Uanset om du skal bygge nyt eller renovere din bolig, har vi vinduer og døre, der passer til netop din bolig.
FAQ om energi
Hvilken energiklasse er mine vinduer?
Har du købt vinduer i vores Daylight-serie eller træ/alu med tre-lags glas, så tilhører de energiklasse A, mens vores standard tolags-vinduer er med energimærkning B.
Hvilken energiklasse er i test?
Energimærkningsordningen bruger en skala fra A til F, hvor A er den bedste energiklasse. Hos Outline kan du få energivinduer i energiklasse A og B, da vi tilbyder både to- og trelags glasruder. Når du køber vinduer til helårshuse, skal de være energimærket A, mens vinduer i energiklasse B er forbeholdt sommerhuse, fritidshuse og udhuse.
Hvorfor skal jeg vælge energirigtige vinduer?
Ved at vælge energivinduer kan du spare på varmeregningen, da de minimerer varmetab, træk og kondensproblemer. Derfor bidrager de også til et godt indeklima og sørger for, at solstråler nemt kan trænge ind, uden at varmen siver ud.
Hvad er u-værdi?
I fagudtryk bruger man U-værdi til at betegne varmetabet af forskellige bygningsdele såsom vægge, gulve, vinduer og døre. Når man udregner U-værdien, måler man derfor, hvor meget varme, der siver ud ved en forskel på den indvendige og udvendige temperatur.
Hvad er god u-værdi til vinduer?
Jo lavere U-værdien er, jo bedre er isoleringsevnen. Ifølge Energimærkningsordningen skal et vindue opfylde et bestemt energikrav på Eref =0 kWh/m2 pr. år for at opnå en energiklasse A. Hos Outline har vi vinduer i energiklasse A og B, så du kan købe energivinduer til både helårshuset og sommerhuset.
Hvad er g-værdi?
G-værdi er en betegnelse for, hvor stor en procentdel af solvarme, der trænger ind gennem vinduet. Energirigtige vinduer har en høj g-værdi, der gør, at solens stråler varmer hjemmet i løbet af dagen, så du kan spare på energien.
Hvad betyder energimærkning af vinduer?
Med vinduer i energiklasse A sikrer du, at dit hjem lever op til de skærpede bygningskrav om en høj isoleringsevne. Derfor kan du bruge energimærkningen til at få et hurtigt overblik over, hvilke vinduer passer bedst til dine behov.
Hvad er forskellen på to- og trelags glas
Forskellen på et to- og tre-lags glas er, hvor mange lag vinduet består af. Med tre lag får du en isoleringsevne, som lever op til en energimærkning A og som skal anvendes til helårshuset, mens vores to-lags vinduer er i energiklasse B, der er forbeholdt sommerhuse, udehuse og fredede bygninger.
Vores Daylight-vinduer giver dig mulighed for at vælge to-lags ruder i energiklasse A, da de lever op til de skærpede krav i bygningsreglementet (BR18).
Hvad er forskellen på energiruder og termoruder?
Uanset om energivinduet er udstyret med to eller tre lag glas, vil det inderste lag altid være energiglas. Det isolerer langt bedre end almindeligt termoglas og gør den indvendige side af et energivindue varmere.
Energiglasset er konstrueret på samme måde som termoglas, men udstyret med en tynd og gennemsigtig belægning af metal, der lader varmen fra solen passere ind gennem ruden. Uden at lukke den ud igen. Metalbelægningen reflekterer varmen indefra, så energiglasset isolerer effektivt.
En gammeldags termorude lader også varmen fra solen trænge ind, men kan ikke holde på den og derfor heller ikke udnytte solvarmen på samme måde som energiruden.