Hvad er energiruder?
Claus Petersen Koch
Udgivet 26. august, 2024
Moderne energivinduer er konstruerede til at udnytte solens stråler og på den måde holde på varmen. Dette gøres ved, at energiruders yderside på det inderste lag glas er beklædt med en tynd metalbelægning, som er med til at kaste en del af varmestrålingen ind i huset, og samtidig lader det solens lys og varme trænge ind. Med andre ord: energivinduer sikrer optimal isolering og sparer på energien – og det gælder både ved renoveringer og ved nybyggeri.
Med energiruder vil man derfor også opleve langt større komfort i rummet, da det ikke trækker ind fra vinduet.
Outlines energivinduer består af enten to- eller tre lags glas. Den usynlige ædelgas, argon, øger isoleringen mellem hvert lag, dvs. at varmen fra indvendig side har sværere ved at trænge igennem fra det inderste lag glas til det yderste. I Outlines vinduer vil det inderste lag altid være såkaldt energiglas - uanset om vinduet har to eller tre lag glas. Dette holder langt bedre på varmen end almindeligt termoglas.
Energiruder er med andre ord, den moderne erstatning til termoruder, og derfor vinduestypen, der anvendes til renoveringer og nybyggeri.
Alle A-mærkede vinduer fra Outline har en positiv energibalance (e-ref). De vil derfor lukke mere varme ind end ud, hvilket kan ses positivt på varmeregningen, da boligen holder på solens naturlige varme.
Hvad er forskellen på termoruder og energiruder?
De moderne energiruder og de gammeldags termoruder blandes ofte sammen – og det kan skyldes, at energiruder er en mere moderne variant af termoruder. En energirude har mindst to lags glas, som termoruden har, men energiruder har også flere fordele.
Den primære forskel på moderne energivinduer og de gammeldags termoruder, er den tynde metalbelægning, som er på ydersiden af det inderste lag glas på en energirude. Metalbelægningen på energiruden giver en stor målbar effekt i ruden, som kaldes U-værdien.
En U-værdi angiver vinduets isoleringsevne – jo lavere værdi, jo bedre holder vinduet på varmen. Gamle vinduer vil derfor ofte have en høj u-værdi, og det betyder, at den indvendige vinduesflade på kølige dage kan blive så kold, at kulden stråler ud i rummet, og det går ud over komforten i hjemmet. For at sætte det i perspektiv, var det faktisk før 1960’erne, at en rude normalt kun havde ét lag glas.
U-værdien på sådanne ruder var på ca. 6. For at kunne forholde sig til det tal, kan det oplyses at en gammeldags termorude har en U-værdi på 3. Moderne energivinduer er så godt isolerede, at du faktisk kan rykke møblerne helt hen til vinduet og udnytte dine kvadratmeter fuldt ud, og du vil derfor opleve meget større komfort i hjemmet.
Vidste du…
Outlines Daylight-serie har en markedsførende u-værdi på kun 0,69 W/m²K. Læs mere om vores Daylight serie her.
Energi ruder med 2- eller 3-lags glas
Du kan vælge enten 2- eller 3-lags glas. Ved begge typer gælder, at ét eller to af glassene vil have en tynd og gennemsigtig belægning. 3-lags glas har en højere og bedre isoleringsevne, og energimærkning A.
2-lags glas er med energimærke B – denne type må udelukkende anvendes i boliger med status af fritidsbrug, dvs. fx sommerhuse, iht. BR18. Dog er 2-lags glas i vores Daylight-serie med energimærke A, og kan derfor bruges til helårsbeboelse.
Den rette type glas afhænger af din bolig. Til helårsbeboelse skal bruges 3-lags glas (energimærke A.)
Bemærk; 2-lags glas må ikke længere anvendes til helårsboliger efter årsskiftet (1/1-2021) med mindre de opfylder de skærpede krav i bygningsreglementet (BR18). Daylight med 2-lags glas opfylder disse skærpede krav, og må derved forsat anvendes til helårsboliger fremadrettet.
Vinduets design er en vigtig overvejelse, da det har en stor betydning for boligens udtryk. Du bør vælge vinduer, der passer til den oprindelige arkitektur i boligen. For at hjælpe dig på vej i beslutningen, kan du prøve Designgalleriet, hvor du kan danne dig en idé om husets udtryk med nye typer vinduer og døre i forskellige farver
Hvis du gerne vil ændre stilen på husets udtryk, bør du rådføre dig med en arkitekt eller fagkyndig først.
Spar på varmeregningen med nye vinduer
Indtast din adresse i Energiberegneren og få et estimat på, hvor meget du kan spare på varmeregningen ved at udskifte alle vinduerne i din bolig med nye energivinduer.
Overblik over de mange muligheder
Indtast din adresse i Vinduesguiden og blive guidet i beslutningsprocessen baseret på din boligs beliggenhed, alder og type
Energisprosser
Traditionelle, ældre sprosser bryder glasset, så et sprossevindue har flere små ruder i vinduet – og det medfører et større varmetab. Energisprosser pålimes og derfor brydes glasset ikke, og man opnår derved en bedre isoleringsevne, da man har ét stort glasfelt. Ved pålimede glas vil der være glasindlæg ved sprosserne, så det ligner at de er gennemgående – og dermed beholder man det flotte udseende med sprosser, men opnår en markant bedre isoleringsevne i ruden.
Varm kant – Hvad er varm kant?
Varmkant er den afstandsprofil, der er mellem energiruders glas. Varmkant har fået navnet, fordi den varme kant bryder kuldebroen i vinduets kant.
Dette gør, at vinduerne er mere energieffektive. Kuldebro er det område, hvor isoleringsevnen er mere forringet end i den omgivende konstruktion. Dvs. i opvarmede bygninger er kuldebro en direkte grund til tab af energi/varme. I gamle termoruder var der ikke lavet de energioptimerede varmkanter (afstandsprofiler) og derfor resulterede det ofte i kuldebro, som gav et øget varmetab.
Ved at minimere kuldebroen, mindsker man både risiko for dug, kondens og skimmelsvamp, og derfor er varmkanten/afstandsprofilen særdeles effektiv i energioptimeringen af boligen!
Gode råd til at spare på varmen
Her er Outlines gode råd til at spare på varmen:
- Hold temperaturen indenfor på omkring 20 grader, og skru ned eller sluk for varmen i sommerhalvåret, når behovet for opvarmning er mindre. En god tommelfingerregel er, at skruer du 1 grad ned, så sparer du ca. 5 procent i varmeudgifter om året.
- Termostaten bør indstilles ens på alle dine radiatorer, for at udnytte varmen mest muligt.
- Tænk over, om du kan skrue lidt ekstra ned for varmen de steder, hvor du ikke opholder dig i længere tid, fx i bryggers – husk dog, at hvis du gør det, skal du selvfølgelig sørge for at holde døren lukket ud til dette rum, så kølig luft ikke trænger ind i de andre rum.
- Forsøg at mindske brugen af for meget varmt vand. Lange varme bad kræver meget energi. Du kan fx prøve, om du kan forkorte tiden under bruseren.
- Luft ud ofte, men kortvarigt ad gangen. Du bør ikke lade vinduer eller døre stå åbne i lang tid, når det er koldt udenfor, for så får du kølet lofter, vægge og gulve ned, og det kræver meget energi at varme op igen. Derfor er det bedre at lufte ud flere gange om dagen med gennemtræk i kort tid. Helst 5-10 minutter 2-3 gange dagligt.
- Skal dine vinduer udskiftes eller kan du måske bare nøjes med at skifte tætningslisterne på dine vinduer? Det kan du også overveje, for derved at holde bedre på varmen.
Besøg vores udstillinger ved vores 190 forhandlere landet over
Kig forbi en af de mange trælaster og tømmerhandler og hele landet, som forhandler vores vinduer og døre og få råd og vejledning til dit vindueskøb. Her kan du også lade dig inspirere i vores udstillinger, hvor du kan se de forskellige vinduestyper, tilbehør, farver mm.
Book tid til Showroom